Kirva-info


KirVa tiedottaa n:o 10

1.12.2020

KirVa-uni

Näin kerran hassua unta. Vaikka se oli hassua, niin aamulla se tuntui hyvältä. Sen minkä muistan, meni suurin piirtein seuraavalla tavalla:

Kirjala oli hyvinvoiva saari. Siellä ihmisillä oli puhdasta vettä, niin paljon kuin halusivat. Viemärit toimivat ja Kirjalansalmi alkoi selvästi elpyä. Sinilevää oli enää tuskin nimeksikään, vedet kirkastuivat ja kalaa tuli niille, jotka harrastivat kalastusta. Mukavaa.

Toinen juttu oli, että yhä useammin vastaan tuli henkilö tai perhe, jota en tuntenut. Tervehdittiin ja välillä vaihdettiin jokunen sana. He olivat paikkakunnalla uusia. Toiset olivat mökkeilijöitä, toiset vakituisia asukkaita. Osa kävi naapurikunnissa töissä ja osa harjoitti elinkeinoaan kotoa käsin, yhteydet kun pelasivat loistavasti

Kaiken tämän seurauksena vapaista tonteista alkoi olla pulaa, veroäyri ei enää noussut, tiet paranivat ja hyvinvointi oli sitä, mitä nimikin sanoi. Kaikki olivat tyytyväisiä, niin Kirjalassa kuin kaupungintalollakin.

Sitten heräsin. Ymmärsin että tämä oli vain unta, mutta kuitenkin realistista sellaista. Tällainen ihanneolotila voidaan tosiaankin saavuttaa, jos itse niin haluamme. Ymmärsin myös, että tällä kertaa jokainen voi henkilökohtaisesti vaikuttaa myönteiseen kehitykseen ja tuoda kortensa kekoon. Se tapahtuu niinkin helposti kuin liittymällä KirVaan. Katso kotisivuja ja lähetä hakemus, niin asiat alkavat kehittyä hyvään suuntaan, www.kirva.fi.

Aamukahvilla ymmärsin, että kaikki eivät tarvitse KirVaa ja sen palveluja. Ymmärsin myös, että moni on huolissaan, ei vähiten maanomistajat, jotka varmaankin haluavat keskustella linjauksista ja monesta muustakin asiasta. Sen aika tulee. Ainoa varma asia tällä hetkellä on se, että emme astu kenenkään varpaille. Kun keskustelemme, niin tulemme niin sanotusti kysymykset edellä, kuuntelemme enemmän kuin puhumme ja toivomme että yllä mainittu uni toteutuu. Ei sitä koskaan tiedä, tavoitteilla on taipumus toteutua, niin myös unilla aina välillä.

KirVan hallitus

Rainer Jansson

KirVa tiedottaa n:o 9

1.11.2020

KirVan taival omin silmin

Omalta kohdaltani kaikki alkoi siitä, kun näin Kårlahden tienhaarassa kutsun perustettavan vesiosuuskunnan tilaisuuteen. Tuonne me menemme sanoin; mennään, mennään, mutta siihen on vielä kolme viikkoa aikaa, sanoi vaimoni.

Tilaisuus pidettiin valtuustosalissa kesällä 2018. Vesiosuuskunta tuli perustettua. Perustajajäseniä oli kymmenkunta ja minusta tuli ensimmäisen vuoden puheenjohtaja. Hauskaa on ollut, mutta työtä on myös ollut paljon, hyvin paljon.

Ensimmäisen vuoden haasteita oli saada perusasiat kuntoon. Heti alkuun laadittiin hallituksen toimintaohjeet ja laadittiin säännöt. Sitten avattiin pankkitili; tarvittiin pöytäkirjan ote, ajokortti, sääntölauseke ja muuta, mutta sekin tuli kuntoon. Hankittiin myös tilitoimisto, jolla oli alan kokemusta. Markkinointia tehtiin niin paljon kuin mahdollista:

KirVa-info alkoi ilmestyä 1–2 kuukauden välein. Laadittiin ”KirVa Pähkinänkuoressa”, joita jaettiin 300 postilaatikkoon. Perustettiin kotisivut, pystytettiin ulkotaulut ja käytiin puhumassa kylillä ja toreilla. Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen meillä oli kuitenkin 30 jäsentä. Olimme päässeet hyvään alkuun.

Toisen vuoden suuria juttuja oli kolme.

  • Tehtiin Paraisten kaupungin tukemana tarvekartoitus puhelimitse, jolla tavoitettiin 123 asukasta. Näistä 40 % oli enemmän tai vähemmän kiinnostuneita. Hyvin yleinen kommentti oli, että ” tullaan heti, kun naapuritkin liittyvät.” Hyvä niin.
  • Paraisten kaupungin kanssa sovittiin syksyllä 2019 yhteistyöstä, mikä antaa megaluokan uskottavuutta koko hankkeelle. Kaikki tapahtuu kaupungin teknisten ohjeiden mukaisesti ja tehdään kerralla valmista.
  • Ja sitten se kolmas pläjäys: Korona, joka siirsi yhteistyön aloitusta puolella vuodella, mikä harmitti kovasti.  Toisen vuoden jälkeen meillä oli 44 jäsentä.

Kolmas toimintavuosi on käynnistynyt. Karkeat tavoitteemme ovat seuraavat; 100 jäsentä, niin käynnistetään virallinen suunnittelu, 150 jäsentä, niin aletaan kaivaa, 200 jäsentä on pitkän aikavälin tavoite. Nyt jäseniä on tasan 50!

Lopuksi haluan todeta, että Kirjalaan on tulossa Paraisten väylä ja kaksi uutta siltaa. On korkea aika, että saamme vedet ja viemärit kuntoon. Mukavaa myös, jos voimme tehdä etätöitä Kirjalasta käsin ja saadaan nuoria perheitä muuttamaan tänne. Liittymällä jäseniksi teette kaiken mahdolliseksi, muuten olemme kuin kenraali ilman joukkoja. Liittykää! Kiitos.

KirVan hallitus

Rainer Jansson

Kirva tiedottaa n:o 8 

15.3.2020

Liity jäseneksi!

Kirjalan vesiosuuskunta, KirVa, perustettiin puolitoista vuotta sitten. Nyt se on olemassa ja se toimii hyvin. Jäseniä on neljäkymmentäneljä (44) ja mikä parasta – mukavia ihmisiä! Mullistava juttu on, että nyt järjestelmä tehdään yhdessä Paraisten kaupungin ja Partelin kanssa. Kaikki tehdään ammattimaisesti ja viimeisen päälle. Katso www.kirva.fi, täytä ja lähetä lomake, niin olet mukana tuomassa Pohjois-Kirjala tähän päivään ympäristö- ja viihtyvyysasioissa.

Muutama hyvä kysymys, joihin yritän itse vastata parhaan näkemykseni mukaan:

Miksi kaupunki tulee nyt mukaan KirVan hankkeeseen?

Paraisten kaupungilla on valtavia hankkeita tulossa; on Paraisten väylä, Kirjalansalmen silta ja Hessundin silta. Kun ehdotimme kaupungille yhteistyötä, niin se hetkessä hyväksyttiin. Taidettiin kerrankin olla oikeaan aikaan liikkeellä.

Miten KirVa rahoittaa hankkeen?

Osuusmaksu on 500 euroa ja riittää toiminnan pyörittämiseen. Varsinaiset pääomat tulevat liittymismaksuista, joka on kiinteistön maksama kertamaksu, jolla katetaan laitoksen investointikustannukset. Veden ja viemärin hinta on alustavasti 12 200 euroa, eli yhteensä 12 700 euroa. Voit myös tehdä varauksen, joka on hieman kalliimpi tai liittyä myöhemmin ilman varausta, mikä on kallein vaihtoehto.[1] Ylimenokauden rahoitusta helpottamaan neuvottelemme kaupungin kanssa takauksesta, jolloin voimme ottaa väliaikaisen lainan rakentamisvaiheeseen.

Kannattaako liittyä jäseneksi, jos kaikki on kunnossa?

KirVasta saatavia etuja kannattaa harkita. Vesi on varmasti puhdasta ja sitä riittää. Komposteja ja säiliöitä ei tarvitse tyhjentää ja päivystys toimii vuorokauden ympäri. Oman kaivon vettä ja sen laatua ei välttämättä tule tarkistettua säännöllisesti. Viimeaikaiset runsaat sateet ja meriveden korkeus voivat tehdä tepposia. Vesilaitoksen järjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja nuorempi sukupolvi tuntuu odottavan, että  kaikki toimii nappia painamalla. Jos ottaa valokuidun, niin siitä ne vasta pitävät, nuoret ja lapset. Jos liittyy, niin hyvät kompostit ja säiliöt voi aina myydä netissä.

Voidaanko vesi- ja viemäriputket tuoda kiinteistölle merta pitkin?

Putket voidaan hyvinkin vetää merenpohjaa pitkin. Tämä koskee myös valokaapelia. Yleensä pyritään etenemään tervettä järkeä käyttäen ja kustannukset mielessä. KirVa pyrkii aina etenemään kiinteistön omistajan ja vesiosuuskunnan yhteisymmärryksessä. Pääfilosofiamme on ”hunajata, hunajata” ja hyvä niin. Neuvotellaan, kaivetaan ja luodaan umpeen. Toimitaan fiksusti.

Kirjalan vesiosuuskunnan hallitus / psta

Rainer


[1] www.kirva.fi, Asiakkaalle, Kustannusarvio, Hintataulukko.

Kirva tiedottaa n:o 7 

11.2.2020

Anna KirValle mahdollisuus

(KirVa, Kirjala Vattenandelslag)

Kehitys: Tiesitkö että puhdasta vettä saavien ihmisten osuus maapallon väestöstä oli 58 prosenttia vuonna 1980, tänä päivänä se on noin 90 prosenttia. Käymälöiden ja muun vesiensuojelun suhteen kehitys taitaa olla vielä rajumpaa. Internetiä ja matkapuhelimia ei käytännöllisesti katsoen ollut vuonna 1995, nyt internetiä käyttää noin 50 prosenttia ja matkapuhelimia noin 65 prosenttia ihmisistä. Tässä kehityksessä Kirvakin on pieneltä osaltaan mukana panostamalla mukavuuteen ja ympäristöön niin itsellemme kuin seuraavillekin sukupolville. Kiinteistön arvokin nousee samalla.

Kirvassa on tällä hetkellä 43 jäsentä. Heitä löytyy Pärnäsistä, Ali-Kirjalasta, Kårlahdesta, Lielahdesta ja Finbystäkin. Seuraava tavoitteemme on ”tilkitä karttaa”, eli saada kaksi tai kolme jäsentä per kilometri, jotta kustannukset pysyvät kurissa. Hallituksesta käsin voi todeta, että tekemistä on paljon ja odottavan aika käy pitkäksi mutta tsempataan.  

Uutinen: KirVa on saanut merkittävän yhteistyökumppanin järjestelmän toteuttamisessa. Kumppani ei ole enemmän eikä vähemmän kuin Paraisten kaupunki – Pargas stad! Järjestelmän synnyttäminen on mitä suurimmassa määrin kaupunginkin mieleen. Työt teemme yhdessä kaupungin kanssa ja heidän ohjeiden ja direktiivien mukaan. Kaupungilta saamme todennäköisesti apua myös monessa käytännön asiassa, joten toivotaan että yhteistyö vauhdittaa tavoitteen saavuttamista.

Avuntarve: Töitä KirVassa on paljon ja tekijöitä melko vähän. Kerro mielellään, jos sinulla, lapsillasi tai naapureillasi on taitoja, joita voisimme hyödyntää ja joita he haluaisivat käyttää. Joku osaa kirjoittaa ja joku puhua. Ota yhteyttä, niin jutellaan. Tämä on ajoittain ihan mukavaa puuhaa. Apua tarvitaan varsinkin kotisivujen päivityksessä ja somen hoitamisessa. Tässä nuoret ovat tekijöitä. Lisäksi tarvitaan apua talkootyössä, jäsenhankinnassa naapurustossa, kirjoittamisessa, kääntämisessä, jakelussa jne. Tiedustelut Keijo 040 534 3862,  keijo.gronroos@gmail.com.

Irtiotto. Yksi yleisimpiä kommentteja puhelinhaastatteluissamme oli, että mukaan tullaan, kun naapuritkin tulevat. Kaikki tuntuvat odottavan kaikkia. Odottamisen sijasta kannattaisi nyt toimia. Paras tapa toimia on liittyä jäseneksi, mutta puhu myös naapuriesi kanssa ja rohkaise heitä päätöksenteossa. Tärkeää on, että emme vesitä hyvää asiaa odottamalla loputtomiin. Riittävällä jäsenmäärällä voimme suunnitella myös mihin linjat vedetään ja voimme hyödyntää maarakennuksen halpoja hintoja nyt kun asuntorakentaminen on hiipunut. Mukaan vaan, info@kirva.fi.

KirVa

Ari Laaja (040 720 1800) / Keijo Grönroos (040 534 3862)

Kirva-klubi tiedottaa n:o 6

11.12.2019

Hei Kirjalan asukkaat!

SKT Suomi kutsui minut marraskuun lopulla työmaa-ekskursiolle Vantaalle. Vestran vesiosuuskunta rakennuttaa vesi- ja viemäriverkostoa Vantaalla noin sadalle liittyjälle. Olin yhdessä noin kymmenen asiakkaan kanssa tutustumassa työmaahan sekä hankkeeseen SKT Suomen ja osuuskunnan puheenjohtajan Suvi Runstenin opastuksella.

Tilaisuus alkoi lyhyellä SKT:n pumppuesittelyllä, jonka jälkeen Vestran vesiosuuskunnan puheenjohtaja esitteli hanketta ja sen vaiheita. Paikalla oli henkilöitä neljästä muusta vesiosuuskunnasta, kaikki muut olivat kyllä pääkaupunkiseudulta.

Puuston poisto ja rakentaminen oli aloitettu 7/2019. Runkolinja oli juuri valmistumassa, sitä on tällä hetkellä noin 10 km. Tonttihaarat (n. 5 km) rakennetaan keväällä 2020. Kesällä 2020 olisi tarkoitus ottaa verkosto käyttöön. Pumppaamon asennus oli ensimmäinen Vestran vesiosuuskunnalle, urakoitsija oli aiemminkin asentanut vastaavanlaisia pumppaamoita, joten työ eteni mallikkaasti.

Tässä muutama valokuva ja kommentteja  tilanteista:

Säiliö nostettiin kaivurilla paikoilleen ja mitattiin pystysuoraksi. Säiliö painaa noin 80 kg. Montusta tuli normaalia suurempi, sillä kallio esti asennuksen alkuperäiseen paikkaan. Ylensä asennusmonttu on niin pieni, että asentaja pystyy juuri ja juuri kiertämään säiliön.

Normaalikokoinen pumppaamo LPS2000EX on 2,6 m korkea. Sitä voi madaltaa 20 cm – 90 cm. On myös mahdollista asentaa eristetty pumppaamo LPS2000EI, joka on vain 1,1 m korkea tai eristetty PLS2000EIV, joka on 1,4 m korkea. Kaivanto ei siis tarvitse olla näin syvä kuin katselmuksessamme.

Tärytys montun pohjalle, jotta viemäriputki ei taivu eikä irtoa, sillä putki menee vain noin 10 cm säiliön sisälle.
Poistoputken asennus, säiliöön asennettiin myös 45 asteen käyrä, jotta poistoputki lähtee oikeaan suuntaan.
Kaivanto täytetään. Etualalla oleva putki on tulovesiputki ja pystyssä oleva lauta kertoo viemäriputken paikan myöhemmin tehtävää liityntäkaivantoa varten.

Pumpun asennuksen näkeminen ja tutustuminen muiden vesiosuukuntien henkilöihin oli antoisaa. Tämän jälkeen oma hankkeemme ja sen toteutus tuntuu helpommalta sekä yksinkertaisemmalta. Uskon, että päästessämme tähän vaiheeseen työ sujuu ongelmitta, sillä Turun ympäristöön on perustettu useita vesiosuukuntia, joihin on asennettu vastaavia pumppaamoja. Esimerkiksi Rymättylässä ja Kaarinassa on molemmissa kolme vesiosuuskuntaa. Meitä lähin on Kirjalan salmen toisella puolella, Vuolahden vesiosuuskunta.
Hieman lisää jäseniä Kirjalansalmen sillan, Pärnäsin, Näsuddanin ja Ali-Kirjalan alueelle niin voidaan käynnistää 1-vaiheen suunnittelu.

Lopetan tämän kirjoituksen Maunu Koiviston sanoin: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Hyvää Joulun odotusta kaikille,

Keijo Grönroos

Kirva-klubi tiedottaa n:o 5

7.10.2019

Hyvät Pohjois-Kirjalan asukkaat!

Sanotaan että kysyvä ei tieltä eksy. Tällä kertaa käsittelemme Kirvalle lähetettyjä kysymyksiä, joita ovat lähettäneet vesiosuuskuntaan liittymään aikovat henkilöt. Vastaukset ovat yleisluonteisia ja tämän hetken tilanteen mukaisia. Toivomme lisää kysymyksiä ja jäseniä.

Tonttimme on niin jyrkkä, ettei sinne pysty kaivamaan vesi- ja viemärijohtoja.

Jos tontille on voitu rakentaa, niin putkistokin voidaan sijoittaa tontille. Lopullinen sijoituspaikka ja toteutustapa ratkaistaan maastokatselmuksen jälkeen. Tällaisilla ongelmilla on ollut tapana ratketa.

Tonttimme on kauttaaltaan kallioinen, miten johtojen vetäminen silloin onnistuu?

Jyrkkiin kallioisiin tonttiasennuksiin on käytetty LPS-pakkaslaatikkoa tai Supraputkea, jossa on kaksikuorirakenne, molemmissa on saattolämmitys. Nämä eristetyt rakenteet voidaan maisemoida maa-aineksilla, esimerkiksi kuntalla. Molemmat vaihtoehdot toimivat ympärivuotisesti. Katso myös kotisivujen Tekniikkaosiota, www.kirva.fi.

Merialitus on ainoa keino saada vesi- ja viemäriputket tontillemme, miten onnistuu?

Meressä olevaan runkoputkistoon on helppo liittää rannan kautta kiinteistölle tuleva putkisto. Esimerkiksi Rymättylässä on toiminut runsaasti meren kautta tulevia liittymiä ilman ongelmia.

 Onko mahdollista saada ainoastaan kesävesi?

Ainoastaan kesäveden kohdalla on se ongelma, että putkisto on joka tapauksessa vedettävä kiinteistölle, ja rakennuskustannukset ovat aina samat, käytetäänkö vettä vain kesällä tai ympäri vuoden. Säästöksi voisi laskea pienempi vedenkulutus verrattuna ympärivuotiseen käyttöön.

 Onko järkevää liittyä Kirvaan, jos on jo investoinut veteen ja jäteveteen ?

Mikäli kiinteistöllä on jo pora- tai rengaskaivo, voi veden laadussa ja riittävyydessä olla ongelmia kuivina kesinä. Myös yleistyvä maalämmön käyttö vaatii satojen metrien porausreikiä kallioon, näillä voi myös olla tulevaisuudessa vaikutusta pohjaveden laatuun ja määrään. Kirvan toimittama vesi on aina tutkittua ja hyvälaatuista, ja sitä riittää. Uusi jätevesiasetus vaatii paremman jätevesien käsittelyn, harmaavesien suodatinjärjestelmät ja mustavesien umpisäiliöt. Molemmat aiheuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän kustannuksia. Tulevaisuutta ajatellen Kirvan tarjoama vesi- ja jätevesijärjestelmä mahdollistaa huolettoman huomisen myös tuleville sukupolville. Ylimääräiset laitteet ja säiliöt voi aina laittaa myyntiin.

Mitä tapahtuu, jos kaupunki päättää rakentaa oman järjestelmänsä ?

Paraisten kaupunki tukee Kirvan toimintaa ja auttaa vesi- ja jätevesijärjestelmän rakentamisessa Kirjalaan. Tulevaisuudessa kaupunki tulee toivon mukaan ottamaan vesiosuuskunnan putkiston osaksi omaa kokonaisuutta, mikä on hyvä asia. Tehdään kerralla valmista.

Kirva

Kirva-klubi tiedottaa n:o 4

10.09.2019

Hyvät Pohjois-Kirjalan asukkaat!

Pari sanaa Kirjalan vesiosuukunnasta, eli Kirvasta, joka nyt on täyttänyt vuoden. Onnea Kirvalle! Mitä sitten olemme saaneet aikaiseksi vuoden aikana? Ainakin sen, että jäseniä on kolmekymmentäkuusi, edellisessä tiedotteessa jäseniä oli kaksikymmentäkaksi. Tähän pessimistit sanovat, että ei se mihinkään riitä, kun taas optimistit iloitsevat siitä, että olemme päässeet hyvään alkuun. Vuosi sitten ei ollut Kirvaa eikä yhtään jäsentä.

Tavoitteenamme on taata kaikille halukkaille erinomaista vettä, niin paljon kun he sitä haluavat. Samalla laitetaan viemäriasiat kuntoon, josta ympäristö tykkää ja ne asukkaat ja mökkiläiset, jotka eivät ehdoin tahdoin halua tyhjentää kompostejaan ja septitankkejaan. Merivesi tykkää myös, samoin kuin heikkokuntoiset maantiet, kun tankkiautoliikenne vähenee.

Olemme myös virittämässä yhteistyötä Paraisten kaupungin kanssa. Haaveenamme on saada kaupunki voimakkaasti mukaan Kirvan kehittämiseen. Jos siinä onnistumme, niin siitä olisi paljon hyötyä meille ja varmaankin myös kaupungille. Katsotaan, miten meidän käy. Asiaan voidaan palata syksyn aikana.

Kerrotaan vielä, että Kirvalla on uusi hallitus, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Lisäksi meillä on enenevässä määrin työpalavereja, joissa kiivaasti pohditaan, miten ihmisiin saadaan yhteys. Kehotankin itse kutakin katsomaan kotisivujamme, www.kirva.fi, joilla on kaikkea hyödyllistä asian tiimoilta. Päivitämme sivujamme melko säännöllisesti.

Jäseniä tarvitsemme lisää hyvää vauhtia. Mitä nopeammin ylitämme niin sanotun kriittisen määrän, 100 – 150 jäsentä, sitä nopeammin pääsemme suunnitteluun käsiksi. Maanrakennustyöt ovat edullisia tänä päivänä, kun rakentaminen on hiipumassa, sitä pitäisi päästä hyödyntämään. Ilmoittautumislomake löytyy kotisivuiltamme samoin kuin linkki, jota kautta voi kysyä ja kommentoida asioita. Vastaamme mielellämme.

Kirva

Kirva-klubi tiedottaa n:o 3

16.04.2019

Kirjala hoi!                  

Tässä poimintoja matkan varrelta:

Haluan ajatella, että viime kesänä ei ollut vesiosuuskuntaa eikä yhtään jäsentä. Vuoden vaihteessa oli Kirva ja 16 jäsentä, nyt meitä on yhteensä 26. Mietin, mitä kevät- ja kesäkausi tuokaan tulleessaan?

Haja-asutusalueen jätevesiasetus tulee voimaan 31.10.2019. Kertokaa mielellään naapureille, että liittymällä vesiosuuskunnan jäseniksi, heidän ei tarvitse muuttaa jätevesijärjestelmiään uuden lain mukaisiksi. Silloin voi odottaa siihen asti, kunnes vesiosuuskunnan hanke toteutuu.

On myös hyvää tietää, että liittyminen on edullisinta, kun tulee jäseneksi heti ja liittyy sitten Kirvaan, kun järjestelmä valmistuu. Toiseksi edullisinta on, kun nyt tekee varauksen, mutta liittyy sitten kun itselle sopii. Silloin voimme rakentaa vesi- ja viemärilinjat teidän läheisyyteenne. Kalleimmaksi liittyminen tulee, kun liittyy ilman varausta vasta sitten, kun koneet on jo ehditty viedä pois.

Muuten, uusi sloganimme on: ”Kirva – Kirkasta vettä kaikille!”

Me etenemme niin sanotusti kysymys edellä ja varomme astumasta kenenkään varpaille. Meillä on suuri tarve saada suora kontakti ihmisiin. Haluamme kuulla, mitä ihmiset ajattelevat; kysykää mielellään ja kertokaa ajatuksistanne. Käyttäkää kotisivujamme (www.kirva.fi), puhelinta tai muuta tapaa, olette sitten mökkiläinen, vakituinen asukas tai maanomistaja. Yhteentörmäyksiä vältämme sillä, kun kuuntelemme ja puhumme keskenämme ajatuksistamme. Perille pääsee monta tietä!

Lähikuukausien toimenpiteitä on paljon; pitää saada ’Kirva Pähkinänkuoressa’ painettua ja jakeluun, pitää järjestää paikallistapahtumia, soittaa ihmisille, pitää vuosikokous kyläläisille ja varsinainen osuuskuntakokous jäsenille, vierailla tie- ja kalastuskokouksissa ja muuta sellaista hauskaa.

Kirvan puheenjohtajana haluan pilke silmäkulmassa todeta, että tämä on kutsumusammatti, kutsukaa, niin tulemme kertomaan toiminnastamme, on sitten kokouksen varsinainen aihe mikä tahansa.

Rainer

Kirva-klubi tiedottaa n:o 1

Hyvät Kirvalaiset!

Sanotaan että haaveilla on taipumus toteutua. Oma haaveeni on, että meitä kirvalaisia olisi ainakin sata, jotta päästäisiin puheista tekoihin. Marssijärjestys on sellainen, että ensin tarvitaan niin sanottua kriittistä massaa riittävästi, sitten päästään suunnittelemaan, ottamaan tarjouksia, valitsemaan, päättämään ja toteuttamaan. Kyllä se siitä, mutta kaikki kestää kauemmin kuin mitä haluaisi.

Nyt meitä matkaan lähteneitä kiinteistöjä on kaksikymmentäkaksi. Vesiosuuskunta on vielä nuori, kun se on toiminut vasta kesästä lähtien. Syksy meni osuuskunnan perustamisen merkeissä ja kun kaikki paperit ja blanketit saatiin kuntoon, niin siirryttiin markkinointiin. Meillä on nyt eri puolilla Kirjalaa seitsemän ulkotaulua, jotka muistuttavat kotisivuistamme. Ajankohta on hieman arveluttava. Ovatkohan kaikki mökkiläiset edes nähneet tauluja vielä ja löytäneet kotisivumme? Niin tai näin, niin kevättä kohti mennään ja ihmisen mieli palaa luonnon pariin. Perästä kuuluu, mihin maaperään se lankeaa.

Tässä vaiheessa kiitos kuuluu meille kaikille mukaan lähteneille. Ehkä me olemme niitä varhaisia omaksujia, jotka lähtevät torvet soiden kaikkeen mukaan. Itse ajattelen että liikkeelle panevana voimana on tosi tarve. Ilman riittävästi puhdasta vettä ei ole paljon muutakaan. Hyvälaatuista vettä tässä metsästetään ja huoletonta viemäriä. Jos sitten vielä saadaan valokuidutkin samaan ojaan, niin jälkipolvetkin innostuvat.

Tosiasia on, että jos jokainen liittyjä hankkii yhden naapurin mukaan, niin meitä on yli neljäkymmentä ja jos heitä tulee kaksi, niin meitä on lähemmäs seitsemänkymmentä. Puhukaa hyvän asian puolesta aina kun näette jonkun kylänmiehen. Seuraavaksi meillä on pieni artikkeli Paraisten kaupungin tiedotuslehdessä NYTT. Se ilmestyy helmikuussa ja vähän suurempi juttu kesäkuussa, joka jaetaan myös kaikille mökkiläisille.

Hyvää kevättä toivottaen,

Rainer