Valokuitu

Onko 5G maaseudun tulevaisuus?
Jokainen maaseudulla asuva on kokenut netin ongelmat joko hidasteluna tai kokonaan toimimattomuutena. Parhaiten tämän huomaa esimerkiksi, kun koulutehtävien määräaika lähestyy, kun nettipeli katkeaa ratkaisevalla hetkellä tai kun tv-kuva huononee kesken katselun ja pilaa koko elämyksen.

Nykyään koko perhe käyttää nettiä ja tv:n ja videon katselu kasvaa jatkuvasti. Ensin video siirtyi SD:stä HD lähetykseen ja nyt HD:sta seuraava on 4K. Kun kuvan laatu paranee, tarvitaan myös parempi verkkoyhteys. Seuraavan sukupolven kaikki laitteet tulevat olemaan 4K resoluutiolla. Meidän silmämme näkevät 8K resoluutiona ja siksi videot kehittyvät kohti tätä resoluutiota. Siirtymä tähän tulee väistämättä tapahtumaan.

Resoluution jatkuva paraneminen ja datan käyttö enenevässä määrin videona tarkoittaa sitä, että datan kapasiteetiltä vaaditaan huomattavasti enemmän kuin tähän päivään mennessä. Suomen valtion tekemän arvion mukaan datamäärät kaksinkertaistuvat, joka toinen vuosi. Datamäärien kasvaessa myös nopeiden yhteyksien tarve kasvaa. 4K videon katselu vaatii noin 25 Mbit/s per laite ja 8K vaatii 100 Mbit/s per laite. Virtuaalitodellisuus (VR), joka on vahvasti tulossa, vaatii jopa 100 – 1000 Mbit/s per laite.

Monelle 4G on riittävän nopea 2 km säteellä mastosta, kunhan samanaikaisia käyttäjiä ei ole liian montaa. Mitä enemmän yhtäaikaisia käyttäjiä on, sitä hitaammaksi nettiyhteys muuttuu. Harmillinen esimerkki toimimattomuudesta oli MM jalkapallonfinaali, josta moni jäi paitsi 4G:n ylikuormituksen johdosta, kun samanaikaisia katsojia oli liikaa.

5G on 4G:tä huomattavasti nopeampi, mutta vaatii toimiakseen 4G:tä korkeampaa taajuutta. Korkeampien taajuuksien ongelmana on, että kuuluvuusetäisyys on huomattavasti lyhyempi. 5G-verkko vaatii, että  masto on 300 metrin etäisyydellä ollakseen riittävän nopea. Läpäisykyky on 5G:llä huono. Reitillä ei voi olla esteitä, kuten ikkunoita tai seiniä estämässä kuuluvuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että Kirjalaan tarvittaisiin erittäin monta uutta mastoa, jotta 5G-verkon kuuluvuus olisi riittävä ja lisäksi jokainen tarvitsisi erikseen oman antennin signaalin vastaanottamiseksi.

Toinen tärkeä seikka 5G toimivuuden kannalta on, että tukiasema tarvitsee kuituverkon toimiakseen. Toisin sanoen alueille, joihin ei ole asennettu kuituverkkoa ei myöskään voi tarjota 5G:tä. Todennäköisintä tulevaisuudessa on, että ne, joilla on kuituliittymä kotiin voivat hyödyntää 5G:tä kotonaan sillä käyttö vaatii sisäisen 5G-lähettimen toimiakseen.

Kuitu on ainoa ratkaisu, joka takaa nopeat yhteydet nyt ja tulevaisuudessa.

Svante Olofsson, TJ

Paraisten Puhelin Oy

Lähde: Hufvudstadsbladet 9.6.2018

https://www.hbl.fi/artikel/5g-kan-inte-ersatta-optisk-fiber/

Lähde: Talouselämä 30.11.2017

https://www.talouselama.fi/uutiset/unohdetaan-5g-intoilu-hetkeksi-ja-keskitytaan-kuituun/329f14be-385a-377f-b35b-c910085fab1a